Zoeken

Start Bouw Onderwijs - en Onderzoeksfaciliteit Diergeneeskunde

Samen met Universiteit Utrecht bouwen aan een duurzame toekomst

MedicomZes is, in samenwerking met installateur BRI Groep, begonnen met de bouw van de nieuwe Onderwijs- en Onderzoeksfaciliteit (O&O-faciliteit) Diergeneeskunde voor de Universiteit Utrecht. Deze nieuwe faciliteit is een cruciaal onderdeel van de herontwikkeling van de huisvesting voor de faculteit Diergeneeskunde en wordt gebouwd naast De Tolakker, de boerderij van de faculteit Diergeneeskunde. MedicomZes is een onderdeel van Visser & Smit Bouw.

Tolakker

MedicomZes expertise

Het ontwerp van de nieuwe faciliteit sluit perfect aan bij de behoefte aan duurzame en hoogwaardige bouwoplossingen met controlled environments en past daarmee binnen de expertise van MedicomZes. Met een omvang van 4.085 m², aangevuld met een techniekruimte van 225 m² en een stalling van 335 m², biedt het gebouw voldoende ruimte voor het opleiden van de generatie van morgen. De faciliteit bestaat uit twee bouwlagen en is ontwikkeld met oog voor strenge eisen op het gebied van beveiliging, biosecurity, biosafety en hygiëne.

Het ontwerp voorziet in aparte clusters voor onderwijs en onderzoek, elk met specifieke veiligheidsprotocollen. In het onderwijsgedeelte wordt gewerkt met runderen, biggen en pluimvee, terwijl het onderzoekscluster geavanceerde laboratoria herbergt, waaronder ABSL-I, -II en -III (in isolatoren). Deze opzet ondersteunt zowel hoogwaardige onderzoeksactiviteiten als praktijkgericht onderwijs, waarbij veiligheid en innovatie centraal staan.

Meer over MedicomZes
Tolakker

Van links naar rechts

Ricardo de Leeuw (adjunct directeur MedicomZes), Albert Bok (algemeen directeur MedicomZes), Debbie Jaarsma (decaan diergeneeskunde, Universiteit Utrecht) en Margot van der Starre (vicevoorzitter college van bestuur, Universiteit Utrecht).

Samen impact maken

MedicomZes, BRI Groep en Universiteit Utrecht zijn trots om samen met haar partners bij te dragen aan dit ambitieuze project, dat niet alleen innovatieve oplossingen biedt voor huisvesting, maar ook een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en innovatie.

Deze faciliteit benadrukt dat samenwerking tussen bouwers, ontwerpers en de academische wereld leidt tot concrete resultaten die een blijvende impact hebben op de toekomst.

Onderwijs, onderzoek en innovatie

De nieuwe faciliteit is ontworpen als een plek waar onderwijs, onderzoek en praktijk elkaar versterken. Het biedt ruimte voor interdisciplinair onderzoek naar diergezondheid en welzijn, met state-of-the-art sensortechnologie en flexibele werkruimtes. De organisatorische integratie met de boerderij De Tolakker maakt praktijkgericht onderwijs en onderzoek nog toegankelijker. “Wij zijn dankbaar, want op de Tolakker komt een Onderwijs & Onderzoeksfaciliteit waar we, nog beter dan nu, de effecten van duurzame landbouw op de gezondheid en het welzijn van dieren kunnen onderwijzen en onderzoeken.”, zegt Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde.

"Deze faciliteit is meer dan een gebouw," benadrukt ook Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur. "Het is een tastbaar voorbeeld van hoe duurzaamheid en innovatie worden verweven in alles wat we doen, en het markeert een nieuwe standaard voor campusontwikkeling."

Duurzaam in de praktijk

De nieuwe faciliteit wordt een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord en circulair bouwen. Het gebouw zal na oplevering gecertificeerd worden volgens de BREEAM In-Use-standaard, wat de focus op duurzaamheid benadrukt. Deze ontwikkeling is onderdeel van een bredere herstructurering van Utrecht Science Park Oost (USP-oost), waar verouderde, energie-intensieve gebouwen zoals het Androclusgebouw en Nieuw Gildestein plaatsmaken voor duurzame alternatieven. Hiermee draagt de universiteit bij aan een CO2-neutrale campus.

De O&O-faciliteit wordt het eerste nieuwbouwproject in USP-oost dat wordt aangesloten op de nieuwe warmte-koudeopslag (WKO), waarmee energie-efficiëntie wordt vergroot en de CO2-voetafdruk verkleind. Margot van der Starre: "Met deze ontwikkeling laten we zien hoe de universiteit niet alleen praat over duurzaamheid, maar deze ook actief vormgeeft. Het is een uitnodiging aan studenten, medewerkers en partners om samen te bouwen aan een toekomstbestendige wereld."

Meer over het project