Visser & Smit Bouw bereikt hoogste punt bij slibdrooginstallatie HVC Alkmaar
Op 18 december 2024 vierden Visser & Smit Bouw, samen met opdrachtgever HVC en De Kok Staalbouw, het bereiken van het hoogste punt van de nieuwe slibdrooginstallatie in Alkmaar. Deze belangrijke mijlpaal markeert een grote stap in de realisatie van dit duurzame project.
Hoogste punt viering
Wat een mijlpaal! Het hoogste punt van de bouw van de Slibdrooginstallatie is bereikt, en dat hebben we feestelijk gevierd. Medewerkers van HVC, het team van Visser & Smit Bouw en onze projectpartners van De Kok Staalbouw kwamen samen in de toekomstige proceshal voor een gezellig samenzijn.
De bouw werd even stilgelegd zodat iedereen erbij kon zijn. HVC zorgde voor een heerlijke traktatie met een oliebollenkraam en warme chocolademelk – de perfecte combinatie voor dit feestelijke moment. Er werden inspirerende woorden gedeeld door de projectmanager van HVC, Geert van Ek en Jaco van Beek, directeur Industriebouw namens Visser & Smit Bouw.
Een prachtig moment om stil te staan bij wat we samen hebben bereikt en om met volle energie verder te bouwen aan de volgende stappen!
Over het project
Het project (6950 m2 BVO) bestaat uit drie gebouwdelen met elk een eigen functie: een loshal voor het met vrachtwagens lossen van het slib, een betonnen bunker voor het ontvangen en opslaan van het slib en een proceshal voor het drogen e van het slib.
Indrukwekkende feiten
- Diepte en hoogte | De bunker loopt van -4,500 meter tot een hoogste punt van +23,250 meter
- Versnelde bouw | De betonnen bunker is vanaf maaiveld in slechts 8 dagen gestort met glijbekisting
- Staalconstructie | De 6 meter hoge dakopbouw bereikt een totale hoogte van ruim 23 meter
gerealiseerd door De Kok Staalbouw - Dakoverspanning | Een overspanning van 23 meter, met 9 zware dakspanten van elk 2,5 ton
Duurzame oplossing voor slibverwerking
De slibdrooginstallatie, gebouwd in opdracht van HVC, speelt een cruciale rol in het duurzaam verwerken van rioolslib afkomstig van de acht aandeelhoudende waterschappen. Door gebruik te maken van restwarmte uit de nabijgelegen afvalenergiecentrale wordt het slib gedroogd zonder aardgas, wat leidt tot een aanzienlijke CO₂-reductie. Het eindproduct, granulaat, wordt vervolgens ingezet als duurzame brandstof in bio-energiecentrales.