Hybride OK's OLVG
Uitbreiding capaciteit met nieuwste technologieën
Het OLVG is het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam op twee hoofdlocaties in Amsterdam Oost en West. In 2020 werd gestart met de realisatie van twee hybride operatiekamers bij locatie OLVG Oost. Deze nieuwe OK’s betekenen een uitbreiding van de capaciteit van het OLVG en de inzet van de nieuwste technologieën. In het operatiecomplex kunnen minimaal invasieve ingrepen, ook wel 'opereren zonder snijden' genoemd, worden uitgevoerd. Deze manier is minder belastend voor de patiënt en kan veelal onder lokale verdoving en in dagbehandeling worden uitgevoerd. De nieuwe OK's werden ‘opgehangen’ boven twee bestaande polipleinen. Een technisch hoogstandje voor wat betreft ontwerp, techniek, duurzaamheid en overlastbeperking.
Bouwteam
De opdracht werd verleend in bouwteamverband. MedicomZes was de coördinerend aannemer en realiseerde het casco en de bouwkundige elementen in de nieuwbouw. ULC Installatietechniek was verantwoordelijk voor de installaties en CCG (Cleanroom Combination Group) verzorgde de afbouw van de OK’s en de vaste inrichting.
Het project
EGM architecten ontwierp de hypermoderne operatiekamers voor OLVG. Deerns en RHDV waren betrokken als adviseurs.
De OK’s zijn op kolommen boven twee bestaande polipleinen gerealiseerd. Het project beslaat 800 m2 BVO. De buitenkant van het complex is als een ‘wolk’ vorm gegeven. Een unieke lichte schil voor een grote zware technische constructie. Het zwevende effect werd behouden door alle kolommen aan de zijkanten weg te werken op één kolom na. De ok-box kon op die manier trillingvrij tussen de bestaande gevels worden geplaatst. Duurzaamheid zit niet alleen in de materialen en de techniek, maar ook in de flexibiliteit in de ruimte.
24/7 operationeel | overlastbeperking
Dit project vroeg om een strakke en beheerste bouwlogistiek en zorgvuldig omgevingsmanagement.
Het OLVG ligt in hartje Amsterdam, de bouwplaats bedroeg 0 m² en grenst aan een drukke straat.
Binnen in her gebouw bleven bovendien alle aangrenzende gebieden operationeel tijdens de werkzaamheden. Dit betekende dat de bestaande polipleinen ook tijdens de bouw hun reguliere openingstijden hanteerden en dat wij trillingen, geluidsoverlast en logistieke beperkingen zoveel mogelijk moesten voorkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld een silent zaag gebruikt voor het maken van de vloergaten, schroefinjectiepalen toegepast met een heistelling in een geluidswerende box, en werkten we regelmatig in de weekenden.