Zoeken
CONO kaasmakerij5.jpg

Kaasmakerij en tankenpark CONO Kaasmakers

Voor CONO Kaasmakers in Westbeemster hebben een nieuwe kaasmakerij en tankenpark gebouwd.

Hypermoderne ambacht

De functionele en elegante kaasmakerij sluit aan bij hoe CONO Kaasmakers denkt over kwaliteit, smaak van haar kazen en duurzaamheid. In de nieuwe kaasmakerij, hoewel hypermodern, wordt op unieke, traditionele manier kaas gemaakt met ambachtelijke elementen. Zo wordt de wei en wrongel handmatig geroerd in open draineerbakken. De eeuw oude receptuur en de rol van de kaasmeesters zijn immers essentieel voor de smaak van Beemsterkaas. Daarbij kan met de bouw van de nieuwe kaasmakerij meer melk worden verwerkt tot kaas.

Duurzame nieuwbouw

Visser & Smit Bouw heeft als hoofdaannemer en bouwpartner de uitvoering van de bouwkundige werkzaamheden verzorgd. De nieuwbouw bestaat uit een hoofdgebouw, tankenpark en een leidingbrug. Het tankenpark heeft een oppervlakte van circa 2.250 m2 en het hoofdgebouw een oppervlakte van circa 12.500 m2. In laatst genoemde bevinden zich de kaasmakerij, het pekellokaal, de kaasopslag, het kantoor en een kaaswinkel. De constructie van dit gebouw kenmerkt zich door een grote opslagkelder en een betonnen geraamte dat is opgebouwd uit prefab kolommen en bubbledeckvloeren. Het gebouw is door zijn opbouw en materiaalkeuze op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. Voor de kaasmakerij, de kantoren en inrichting van de terreinen zijn duurzame, tijdloze materialen gebruikt. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt volledig klimaatneutraal in 2020.