Zoeken

Dynamisch schaakspel van samenwerking

NS Treinmodernisering (NSTM)

Al sinds 1839 worden er treinen gereviseerd gemoderniseerd in Haarlem. Het terrein van NS Treinmodernisering (NSTM) wordt nu klaargemaakt voor de toekomst. Visser & Smit Bouw speelt hierin een sleutelrol door de bouw van een nieuwe, klimaatneutrale treinstellenhal op dit terrein, in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. Dit project weerspiegelt niet alleen technische expertise, maar ook het trotse teamgevoel van Visser & Smit Bouw, waar samenwerking, innovatie en duurzaamheid centraal staan.

NS Treinmodernisering

Achterste rij vlnr: Erwin Prins, Dennis van Poppel, Jaap Geers, Ruben Bakker, Maurice Wulff
Voorste rij vlnr: Sander Ouwehand, Lars Verkerke

Duurzaam en efficiënt werken

Het terrein beslaat 14 hectare en heeft drie hoofddoelen: snellere en efficiëntere werkprocessen, een veilige en prettige werkomgeving en verduurzaming van het spoorvervoer. Oude gebouwen maken plaats voor nieuwe, duurzame constructies, met hergebruik van bestaande kolommen.

“Dat lukt alleen als je met zijn allen, als team gaat voor de beste oplossing.”

NS Treinstellenhal

Bouwen op een postzegel

Projectleider Dennis van Poppel vertelt: “Ieder project bij Visser & Smit Bouw is bijzonder. Ook hier werken we aan een complexe puzzel die we dagelijks oplossen. Daar zijn we ontzettend trots op! Het terrein lijkt groot, maar we werken op een postzegel. Iedere vierkante meter is belangrijk voor de bouw. We hebben weinig ruimte voor de bouwplaats en moeten vaak over reeds gerealiseerd werk heen werken. We staan in constante afstemming met onze opdrachtgever om logistieke routes te bepalen, soms zelfs door bestaande hallen heen. Het is een dynamisch schaakspel waarin we verschillende scenario’s voortdurend onderzoeken en afstemmen. En dat lukt alleen als we als team voor de beste oplossing gaan.”

Vroegtijdige signalering en samenwerking

“Ons team staat voor kwaliteit. We denken voortdurend mee en dragen oplossingen aan om uitdagingen effectief aan te pakken. Dit doen we door problemen vroegtijdig te signaleren, zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een damwand kuip. En dankzij het gebruik van BIM (Building Information Modeling) kunnen we 2D-gegevens omzetten naar 3D, waardoor we mogelijke conflicten vroegtijdig kunnen identificeren en oplossen."

Naast het eigen werk coördineert Visser & Smit Bouw ongeveer 10 nevenaannemers, wat vraagt om voortdurende afstemming en samenwerking, dag in dag uit, ongeacht het weer. 

“Bijdragen aan de verduurzaming van het Nederlandse Spoorvervoer.”

NS Treinstellenhal

Duurzaamheid als kernwaarde

Deze teamgerichte aanpak komt niet alleen de logistieke en technische uitvoering ten goede, maar draagt ook bij aan de duurzaamheidsvisie van zowel opdrachtgever als Visser & Smit Bouw. Dennis: “De oude hal, gelegen aan de Amsterdamsevaart, bleek niet geschikt voor de nieuwe functie en werd daarom circulair gedemonteerd. Wat volledig in lijn is met de focus op duurzaamheid. Op de vrijgekomen locatie wordt de bodem gereinigd en worden nieuwe sporen aangelegd, waarmee we bijdragen aan de verduurzaming van het Nederlandse spoorvervoer.”

Fases van het project

Het project is opgedeeld in vier fasen, waarvan de eerste twee fasen betrekking hadden op het werk aan de sporen en het spooremplacement, dat werd uitgevoerd in samenwerking met VolkerRail. De derde fase betrof het ontwerp van de hal, en de vierde fase richtte zich op de voorbereiding van de bouwkuip. De nieuwe treinstellenhal zal naar verwachting in het voorjaar van 2026 in gebruik worden genomen. 

Meer over het project